Tabakswaren

CannaChef: waar cannabis en gastronomie elkaar ontmoeten

Le CannaChef

Wat gebeurt er als chef David Martin van het tweesterrenrestaurant La Paix aan de slag gaat met de cannabis (hennep) van Nex Gen? Een nieuw gastronomisch concept ziet het levenslicht: Le CannaChef, vanaf nu beschikbaar voor al uw feestjes en partijen, zakelijk of privé.

Sterrenchef serveert cannabis

Sterrenchef David Martin, nooit verlegen om een culinair experiment, nam de uitdaging aan en creëerde een aantal gerechten op basis van en gekruid met cannabis van de hoogste kwaliteit, aangeleverd door Nex Gen. Op woensdag 15 juni trad de CannaChef voor het eerst naar buiten met dit vernieuwende gastronomische concept. David Martin en cannapreneur Joeri Perneel van Nex Gen Europe nodigden een twintigtal gasten uit voor een primeur in de Belgische gastronomie: een 7-gangenmenu met cannabis als terugkerend ingrediënt in elk gerecht. 

Acht gram cannabis

De acht gram cannabis die op verschillende wijzen in de gerechten verwerkt was, werd geteeld door het Belgische hennepbedrijf Cannavie, producent van oliën, cannabidiol (cbd), hennepstof en andere legale toepassingen van de cannabisplant. Het gaat hier om de variant die toegelaten is in België - zonder THC dus. 

David Martin mag de overheerlijke gerechten die hij gecreëerd heeft (voorlopig?) niet aanbieden in zijn restaurant. Voedingswaren met cannabis zijn nog altijd verboden in België. Maar op privéterrein, in de gasteneetzaal van zijn eigen woning, kon hij uiteraard zijn eigen geniale gang gaan.

"Wanneer je met de bladen van cannabis werkt, krijg je een kruidige smaak ergens tussen citronella en komkommer," zegt David Martin. "Bovendien kan je de bladen en de zaden ook roosteren, wat niet mogelijk is met basilicum, rozemarijn of peterselie."

Wereldwijde primeur

En zo kregen de genodigden, een select gezelschap van journalisten, zakenlui en cannabisproducenten, een exclusief menu voorgeschoteld, mogelijk zelfs een wereldwijde primeur. In de Verenigde Staten is koken met cannabis sinds enkele jaren weliswaar een echte rage maar dan gaat het wel degelijk om de geestverruimende bloemen van de plant, met het psychoactieve (en daar wel legale) ingrediënt THC. In die keuken is het mentale effect even belangrijk als de smaakervaring.

Nieuw kruid voor de keuken

Martin mikt puur op onze smaakpapillen, zoals het een tweesterrenchef betaamt. Wat niet betekent dat het eten naar cannabis zou smaken, wel integendeel. "Maar als het er niet zou inzitten, zou je wel degelijk een verschil proeven," aldus David Martin. Cannabis is voor hem een spannend nieuw kruid dat een verrijking zou kunnen betekenen voor onze keuken. "En minder giftig dan bijvoorbeeld laurier, dus dat mag geen argument zijn. De champagne die we vandaag drinken is bij wijze van spreken schadelijker dan de cannabis. Jammer genoeg heeft de plant nog altijd een fout imago. Hopelijk kan ik een kleine bijdrage leveren om dat stigma weg te krijgen." 

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Melissa Himpe16 juni 2022

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
30 mei 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine