"Dit KB is een dolksteek in de rug van 3.000 krantenwinkels"

Aanbieders van sportweddenschappen reageren op nieuwe wetgeving

sportweddenschappen

Het Koninklijk Besluit en de daaruit voortvloeiende nieuwe wetgeving voor sportweddenschappen moet het aantal schijndagbladhandels drastisch terugdringen en kansspelverslaving tegengaan. Maar volgens de aanbieders van sportweddenschappen schiet het KB compleet haar doel voorbij en zullen de beperkingen spelers net wegtrekken van een sociaal gecontroleerde speelomgeving in de dagbladhandel naar wedkantoren en online, waar geen enkele limiet geldt. En wat vindt u, de dagbladhandelaar, van deze ommezwaai in de wetgeving?

Stanleybet

"Ruikt naar marktorkestratie"

Joris Petillion, gedelegeerd bestuurder Stanleybet: "Dit KB is een dolksteek in de rug van de 3.000 moedige krantenwinkels die nog overblijven in dit land. Elke week sluiten 2 dagbladhandelaars de deuren. Sportweddenschappen waren een welgekomen product voor de sector. Met de limieten die via dit KB worden opgelegd, zien de winkeliers dit belangrijke product omgeleid worden naar online en wedkantoren. Die blijven namelijk ongemoeid in het KB. Het ruikt wat ons betreft allemaal sterk naar marktorkestratie. Aan de basis van het KB ligt de perceptie die werd gecreëerd dat elke dagbladhandel een gokkantoor is geworden."

Joris Petillion Stanleybet
Joris Petillion, gedelegeerd bestuurder Stanleybet
"Met de limieten van het KB zien winkeliers een belangrijk product omgeleid worden naar online en wedkantoren"

Niet futureproof

"Bovendien is het KB niet futureproof door de link die het legt tussen weddenschappen en verkoop in geschreven pers. Hoezeer we allemaal zouden willen dat pers een goed verkopend product is, de realiteit wijst op het tegenovergestelde. Daarom is de link tussen gelijk welk product en de verkoop van geschreven pers een hypotheek op de mogelijke groei van elke dagbladhandel. Elk minimum dat opgelegd wordt in persverkoop zal morgen niet langer relevant zijn, omdat de trend van de pers, uitgenomen de recente uplift tijdens de pandemie, duidelijk dalend is."

-110 miljoen euro

"Onze voorspelling ziet er niet rooskleurig uit. We berekenden het een en ander en – hoewel er natuurlijk overlap zit tussen de verschillende elementen en de markt een organische groei kent – volgens onze inschatting zal er grofweg 110 miljoen euro verdwijnen uit het netwerk van F2-gelicensieerde dagbladhandels en vervloeien naar online, de zwarte markt en wedkantoren. Daarvoor baseren we ons op de impact van 3 regels uit het KB:

1. Geen weddenschappen na 20 u.: live weddenschappen gaan vrijwel altijd door na 20 u. en maken het grootste deel van de omzet uit. Klanten zullen voor live richting wedkantoren en online trekken met als gevolg ernstige klant- en omzetverlies voor de dagbladhandel.

2. Geen exclusiviteitscontracten: doet de nauwe samenwerking tussen operatoren en winkels teniet. Exclusiviteit gaat samen met hoge commissies en verregaande investeringen in winkels. Daar waar exclusiviteit vervalt, zullen de inkomsten voor de winkels ook dalen. Gevolg? Ongeveer 815 winkels (44% van het netwerk) kozen voor exclusiviteit en moeten nu overschakelen naar niet-exclusieve samenwerkingen, met als gevolg lagere commissies en geen investeringen.

3. Maximum 250.000 euro omzet per jaar: maar liefst 48% van de omzet in het dagbladhandelnetwerk zal naar de zwarte markt, online en wedkantoren gaan."

KB beschermt de consument niet

"Ten slotte, en wellicht het belangrijkste punt: het KB beschermt de consument niet, maar doet net het tegenovergestelde. De omzet en de klanten die met dit KB uit het netwerk van dagbladhandels worden verwijderd, verdwijnen immers niet. Deze klanten blijven bestaan – en ze willen spelen. Alleen zullen ze nu genoodzaakt zijn om niet langer in de krantenwinkel te spelen, waar een zekere sociale controle en 'normale' leefwereld geldt. Ze zullen zich begeven op de zwarte markt, online (zonder sociale controle) en in de vele klasse IV-wedkantoren – een 'die hard'-omgeving waar de occasionele speler voordien nooit naartoe zou zijn gegaan. Op het einde van de rit zijn met dit KB de consument en de dagbladhandel de dupe."

betFIRST

Schril contrast met realiteit

Alexis Murphy, CEO betFIRST: "Er valt veel te zeggen over dit Koninklijk Besluit, maar het is duidelijk voor ons én onze branche: de overheid heeft de belangen van de industrie niet in acht genomen. Het besluit staat in schril contrast met de realiteit. Zowel de president van de Kansspelcommissie, de diverse dagbladverenigingen als de dagbladhandelaars zelf zijn totaal genegeerd tijdens de totstandkoming van dit besluit. Heel wat dagbladhandelaars zijn afhankelijk van aanvullende inkomsten om het hoofd boven water te houden, laat staan om werknemers uit te betalen of hun zaak te doen floreren. Uitgerekend nu, na twee jaar onzekerheid door de pandemie, verergert dit Koninklijk Besluit hun situatie."

Alexis Murphy, CEO betFIRST
Alexis Murphy, CEO betFIRST

"Het KB beschermt de speler niet, het doet het tegenovergestelde – duwen richting online, wedkantoren en de zwarte markt"

"Weg met veilige speelomgeving"

"Wat betreft het tegengaan van kansspelverslaving, wat extreem belangrijk is voor ons en alle licentiehouders, zal het juist een tegenovergesteld effect hebben. De dagbladhandel biedt een veilige en vertrouwde omgeving voor mensen die een weddenschap willen plaatsen. Met het KB worden zij geforceerd om naar webshops te gaan waar continue live weddenschappen worden aangeboden en waar wedden in de nachtelijke uurtjes mogelijk is, sterker nog – zelfs wordt gestimuleerd. Het valt te betwisten of dit voor de speler een veilige en vertrouwde omgeving zal zijn."

"het KB corrigeren"

"Het heeft even geduurd voor de regelgeving vertaald werd naar een concrete en praktische uitvoering en op dit moment zijn er nog steeds veel onduidelijkheden. Ons personeel assisteert de dagbladhandelaars waarmee wij samenwerken zo goed mogelijk in het begrijpen en naleven van de nieuwe regels. Ook begeleiden we hen bij de documentatie die nodig is voor het vernieuwen of aanvragen van een licentie. Maar bovenop dat alles doen wij er alles aan om dit Koninklijk Besluit te corrigeren, zodat het wel geschreven is waarvoor het bedoeld is. Het besluit in haar huidige vorm is simpelweg oneerlijk en nadelig voor dagbladhandelaars."

Magic Betting

"Dagbladhandels worden beknot"

Gert Haelterman, CFO Magic Betting: "Dit KB is een goedbedoelde correctie op enkele wantoestanden die veel te ver zijn doorgeslagen. Het resultaat is echter een verder beperking van de mogelijke inkomstenstromen van hardwerkende mensen die proberen door vele uren te kloppen een min of meer rendabele winkel uit te bouwen. En dat in tijden van dalende persverkoop en minder mensen die over de vloer komen. Tevens claimt het KB de speler te beschermen. Evenwel zijn diverse punten in de tekst er louter op gericht de omzet uit sportweddenschappen per handelspunt te beperken. Dit heeft niets te maken met de bescherming van de speler; eenzelfde speler kan nog altijd 200 euro per dag inzetten. De dagbladhandelaar zal gewoon minder spelers mogen aannemen. Grote dagbladhandels worden hiermee beknot."

sportweddenschappen

"Het gevoel van oneerlijkheid en onmacht is groot, en dat krijgen wij niet opgelost"

Gevolgen zijn nefast

"De gevolgen van de nieuwe wetgeving zijn dan ook nefast. Voor dagbladhandelaars verwachten wij een sluiting van 10% à 20% bonafide handelspunten door deze wetgeving. Voor valse wedkantoren en schijndagbladhandels daarentegen, een terechte bezorgdheid trouwens, zijn er voldoende gaatjes in de nieuwe wetgeving om creatief te zijn en gewoon verder te doen, mits enige juridische finetuning. Voor de sector van sportweddenschappen betekent het opnieuw een 'aanpassen van de regels tijdens het spel', wat ervoor zorgt dat gedane investeringen waardeloos worden en er opnieuw hard gewerkt moet worden om het bedrijf klaar te maken aan de nieuwe teksten. Dit allemaal zonder noemenswaardige overgangsperiode."

Onmacht is groot

"Wij respecteren de wetgeving en werken momenteel hard om ons en onze klanten aan te passen aan deze nieuwe realiteit. Onze salesmensen en helpdesk hebben extra training gekregen om met deze nieuwe wet te kunnen omgaan en klanten juist te kunnen begeleiden. Ons team dat zich administratief bezighoudt met de behandeling van licentie-aanvragen werd uitgebreid. En onze volledige klantenportefeuille wordt gescreend op compatibiliteit met de nieuwe wetgeving. Dit is een intensieve en dure oefening, maar helaas een noodzaak. Tegelijkertijd beraden we ons op stappen om deze dwaling juridisch te bestrijden. De vele vragen waarmee onze klanten zitten, zijn te beantwoorden. Het gevoel van oneerlijkheid en onmacht daarentegen is veel groter, en dat krijgen wij niet opgelost."

Wat is uw mening?

Het nieuwe KB treft vooral u als dagbladhandelaar, dus uw mening konden we niet buiten beschouwing laten. Door middel van een ondervraging in KIOSK polsten we naar uw mening in enkele vraagstellingen. U kan de resultaten hier lezen.

sportweddenschappen

66% biedt sportweddenschappen aan

66% van de ondervraagde dagbladhandelaars heeft momenteel een F2-licentie en biedt dus sportweddenschappen aan. Een minderheid van 44% doet dat (nog) niet

Sportweddenschappen
De meningen van de dagbladhandelaar over de nieuwe wetgeving lopen sterk uiteen. De meerderheid (51%) staat er positief tot eerder positief tegenover. Nog een grote groep van de respondenten (27%) zijn onverschillig of hebben geen mening. 22% staat eerder negatief tot negatief tegenover de wetgeving
sportweddenschappen
Bij de vraag of men reeds voldoet aan de gestelde eisen en voorwaarden in het KB, antwoordt de meerderheid van de respondenten (74%) dat zij reeds in orde zijn met alles. 14% moet zich nog aanpassen naar de wetgeving met betrekking tot sportweddenschappen (aanpassen van uren waarin er gespeeld mag worden, speelruimte in de winkel …) en 9% voldoet nog niet aan de eisen met betrekking tot het persaanbod (min. 200 perstitels). Een kleine 3% voldoet aan nog geen enkele voorwaarde
sportweddenschappen

83% behoudt sportweddenschappen

Ondanks de gewijzigde wetgeving en de beperkingen die volgens het KB worden opgelegd, besluit 83% dat zij desondanks sportweddenschappen in het aanbod wensen te houden. 17% daarentegen wil ermee ophouden

 

Sportweddenschappen reactie aanbieders

52% ondervindt oneerlijke concurrentie

Op de vraag of u enige oneerlijke concurrentie ondervindt van schijndagbladhandels – de aanzet tot het KB – dan besluit dat 52% daar effectief hinder van ondervindt. 48% meent daarvan niets te merken

 

Meer weten over

KANSSPELEN

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Kiosk 

Kiosk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.