VIJF ORIGINELANDEN DOMINEREN DE SIGARENMARKT
Kenmerkende sigaarregio's voor u samengevat
Kwaliteitstabakken en de daaruit voortvloeiende sigaren zijn afhankelijk van diverse factoren: het microklimaat, de terroir die zorgt voor unieke karakteristieken en een doorgedreven vakmanschap in alle stadia, van teelt tot afgewerkt product. De standaard wordt gezet door Cuba, tweede in lijn is Nicaragua, met een constante kwaliteit. Sigaren uit de Dominicaanse Republiek en Honduras krijgen ook de nodige waardering, en tot slot vallen er ook nog heel wat Braziliaanse pareltjes te ontdekken.
1. CUBA: SIGARENLAND BIJ UITSTEK
Unieke eigenschappen
Cuba beschikt over een zeer rijke en unieke terroir. Voor sigaren wordt tot vandaag uitsluitend tabaco negro gebruikt, in de resistentere variëteit van de Criollo plant en de subvariëteit Corojo. Die laatste is geschikt voor dekbladeren. De melange van de drie verschillende binnengoedbladen - volado, seco en ligero - zorgt voor mooie smaken en blends. Volado staat garant voor een uitstekende brandbaarheid, seco voor het aroma, ligero bepaalt de kracht. Het omblad houdt de bundel bij elkaar, het dekblad werkt het product mooi egaal af. Het tabaksblad geteeld in Cuba is sterk, rijk en kruidig met een robuust, aardeachtig aroma.
Neusje van de zalm
Voor heel wat aficionados is de ultieme rookervaring de Cubaanse Habano. Deze officiële herkomstbenaming is alleen weggelegd voor een select groepje merken. Habanos zijn vaak wat zwaarder dankzij de volle, krachtige smaak in een aantal unieke nuances van hout- en leertonen en een typische hooigeur. De intensiteit van de longfiller neemt toe tijdens het roken, een complexe smaak met een mooie evolutie.
De belgische markt
Het aandeel Cubaanse kwaliteitssigaren groeit. Het is een van de beste segmentenin Europa, qua zowel merken als assortiment. De laatste jaren is er een trend naar dikkere sigaren met een doorsnede van 20 à 21 mm. Ook vandaag nog kiest de genieter voor dikkere Habanos, maar wel voor kortere rookmomenten, van 20 à 30 minuten.
Na de revolutie
Volgend op de Cubaanse revolutie in 1959 vluchtten de sigarenfabrikanten het land uit, elk met hun tabakszaden. Ze vestigen zich elders op dezelfde breedtegraad. Hier ontdekken ze nieuwe terroirs, maar ook de zaden ontwikkelen zich en de technieken evolueren.
2. NICARAGUA: DE TWEEDE IN LIJN
Succesvolle teeltgebieden
Hoofdgebied uit het assortiment van teeltgebieden is de stad Esteli, gevolgd door de Jalapa vallei. Minder belangrijk zijn Ometepe in het zuiden en Somoto in het noordoosten.
Regiospecifieke aroma's
De meeste tabakken zijn vanuit Cuba binnengesmokkeld, maar hedendaagse variëteiten doen het hier ook prima.
- De Esteli regio zorgt voor zwarte tabaksbladeren van een uitgesproken fortaleza of sterkte en goed brandende tabak, meestal gebruikt als binnengoed. De bladeren hebben kruidige toetsen en aromatische, landelijke geuren.
- Jalapa blad is zoeter en complex, maar nog steeds rond van smaak. De grote verscheidenheid aan bladeren garandeert subtiele, rijke tonen. Jalapa is wereldvermaard voor zijn hoogstaand dekblad.
- Condega tabak valt tussen de vorig voorgestelde tabaksplanten qua sterkte en textuur in. Het blad is medium-bodied met een complexe rijkdom.
- Omotepe blad verspreidt rijke, zoete chocoladegeuren en heeft een knappe verhouding tussen sterkte en aroma.
- Somoto zwarte bladeren zijn goed voor een dominante, ronde fortaleza. Dit geeft de blend zachte, fluweelachtige aromatische tonen.
Constante kwaliteit
Longfillers uit Nicaragua genieten pas sinds een tiental jaar internationale bekendheid. De kwaliteit is echter constant. Hier wordt veel tabak geproduceerd voor Honduras en de Dominicaanse Republiek. Nicaragua is gespecialiseerd in grotere, dikkere formaten. Belgen maken af en toe tijd voor zo'n exemplaar.

3. DOMINICAANSE REPUBLIEK: ERG TOEGANKELIJK
Milde aroma's
Dominicaanse longfillers zijn prima voor de beginner, met genoeg diepgang voor de gevorderde. Binnengoed, omblad en dekblad komen van over de hele wereld: Connecticut, Brazilië, Ecuador, Mexico, Kameroen, Honduras, Nicaragua enzovoort en uit de Dominicaanse Republiek zelf. Daarnaast zijn er verscheidene 'puros', volledig van inheemse tabak. Dominicaanse sigaren zijn meestal mild en toegankelijk. Ze hebben een zoete en nootachtige smaak.
Drie types tabak
De beste tabak wordt geteeld in de Real en vooral de Cibao vallei. In de Cibaovallei worden drie types tabak verbouwd:
- Olor Dominicano: de enige oorspronkelijke tabak. Mild en wat zouterig, vaak gebruikt voor binnengoed en omblad.
- Piloto Cubano: gewonnen uit Cubaans zaad, is over het algemeen de zwaarste variëteit. Wordt gebruikt als binnengoed om kracht toe te voegen. Dekblad is tot voor enige jaren geïmporteerd, tot er geëxperimenteerd werd met Piloto Cubano.
- San Vincente: een hybride ontwikkeld uit Piloto in de Vuelta Abajo op Cuba. Wat lichter dan Piloto, en wat zurig. Wordt gebruikt voor binnengoed en omblad.
Trending bij ons
Het Dominicaanse robustomodel kent in ons land een algemene opmars. Het is stevig en elegant en zorgt meteen voor een ware smaakexplosie, net zo geurig als een grotere sigaar zonder echt tijdrovend te zijn.
4. HONDURAS: EEN ONTDEKKING
Plantages in vogelvlucht
In 1765 sticht de Spaanse Kroon een handelspost in Copan. Voor de tabaksteelt en de fabricage van sigaren zijn Danli en de Jamastran Valle het centrum van de productie. In Talanga wordt tabak geplant achter windschermen.
Aparte smaaksensatie
Cubaanse pioniers, de kruisbestuiving met buurland Nicaragua en de inheemse tabaksvariëteit Copaneco vormen een uniek huwelijk. De overige tabak is van oorsprong vrijwel uitsluitend Cubaans. Zowel Criollo als Corojo wordt gecultiveerd om zijn sterke, onstuimige karakter. Connecticut Shade is ideaal als dekblad, maar het meest interessante dekblad is True Corojo uit de Jamastran vallei. Hondurese tabak is voller dan Dominicaanse en tegelijk toch milder dan Cubaanse. Qua kracht zijn sigaren uit de Dominicaanse Republiek de zachtste, de Hondurese iets pittiger. De Cubaanse aarde- en vegetale tonen worden in Honduras wat ronder en romiger van smaak, al hebben ze nog wel een kruidige ondertoon.
Degusteren is de boodschap
Sigaren uit Honduras zijn in België minder gekend. Hoewel het land ook heel krachtige exemplaren voortbrengt, zijn deze op de Belgische markt redelijk zacht. Prima voor de liefhebber die evenwicht in zijn consumptiewil brengen.
5. BRAZILIE: GOED BEWAARD GEHEIM
Wereldspeler
Brazilië is de belangrijkste exporteur van tabak ter wereld. Er zijn vandaag een achttal fabrieken met kwaliteitssigaren, maar zij bezitten slechts 2% van de tabaksmarkt in Brazilië. De meeste tabak vindt zijn weg naar Latijns-Amerika en de Caraïben voor longfillers, terwijl het gros in Europa wordt gebruikt voor machinaal vervaardigde shortfillers en melanges.
Tabak uit de bahia streek
Reconcavo Baiano is dé Braziliaanse tabaksregio, gelegen in de staat Bahia, rondom de hoofdstad Salvador.
Belangrijke Braziliaanse Regio's
Er zijn vier belangrijke Braziliaanse regio's die onderscheiden kunnen worden:
- Mata Fina: Mata Fina dekblad is het duurste ter wereld. De tabak is hier van zeer fijne kwaliteit; zacht, zoet en aromatisch, medium-bodied. Er wordt ook niet-inheemse Sumatra geteeld. De teling van Sumatra gebeurt in de schaduw, dit zorgt er namelijk voor dat het dekblad zijdezacht wordt.
- Mata Norte: de bodem varieert van zanderig tot kleiachtig. De bladeren worden gedroogd in open lucht waar ze blootgesteld zijn aan zon, wind en regen. Hierdoor zijn ze full-bodied. De bladeren worden gebruikt in melanges waardoor de tabak nootachtige, geroosterde en bittere koffiearoma's voortbrengt.
- Mata Sao Gonçalo: gekend voor zijn dekblad. Door cacaomulch als meststof krijgen de bladeren een mooie schijn.
- Mata Sul: goede kwaliteit, mild-bodied.
Voor specialiteitenzoekers
Braziliaanse tabak is weliswaar donker, maar qua smaak heeft die een zoeter, vol en rond aroma. Naast de klassieke originelanden iser ook steeds meer vraag naar specialiteiten. De Braziliaanse sigaar is daarop het perfecte antwoord.