Artikelbeveiliging is directe oplossing tegen diefstal

Meer derving op luxegoederen door stijgende levenskosten

Checkpoint
De ligging bepaalt grotendeels hoe diefstalgevoelig uw winkel is (Checkpoint)

België heeft als dichtbevolkt land een van de hoogste diefstalcijfers van Europa. De stijgende levensduurte doet er nog een schepje bovenop. Een combinatie van verschillende antidiefstalmethodes geeft altijd het beste resultaat, maar dit is niet altijd mogelijk. Labels op 3 tot 4 productgroepen zorgen reeds voor een krachtig signaal, zeker in combinatie met hard tags waar nodig. Camera's zijn interessant om snoodaards achteraf te identificeren, of om ze op heterdaad te betrappen. Een performant antidiefstalsysteem is meestal na 2 jaar terugverdiend, want de derving daalt met 75%. 

HOGE DIEFSTALCIJFERS

Studies tonen aan dat de derving in Europa nu al boven de 1,40% stijgt. Binnen de retail liggen deze cijfers het hoogst in tankstations. Hoe groter de shop en hoe meer uitgangen, des te groter de kans op diefstal. Diefstal piekt in dichtbevolkte gebieden met veel lagere inkomens. België heeft een van de hoogste diefstalcijfers van Europa. De winter is het seizoen bij uitstek: het is eerder donker, goederen worden gemakkelijker verstopt onder kledij en er komt meer volk over de vloer.

Resatec
Resatec heeft al enkele tankstations in België uitgerust met camera-intelligentie (AI)

Occasionele en professionele dieven

Dieven spotten snel winkels zonder beveiliging. De meerderheid van de diefstallen gebeurt door gelegenheidsdieven die in een opwelling iets meenemen. Diefstalgevoelige producten zijn vooral droge voeding, tabak, sterkedrank, videospelen en parfum en toiletartikelen. Duurdere magazines en artikelen op een display zoals zonnebrillen worden eveneens vaak ontvreemd. Mensen willen hun levensstandaard behouden en door de stijgende kosten is er meer derving op luxegoederen. Deze hebben daarnaast ook een doorverkoopwaarde. In tegenstelling tot pickpockets, stelen professionals op bestelling. Door de vrije verkoop van illegale tools om tags los te maken, gaat dit gemakkelijker.

Het visueel beveiligen van 3 tot 4 gevoelige productgroepen, zaait twijfel bij potentiële dieven

DIRECTE OPLOSSING MET ARTIKELBEVEILIGING

Een goede strategie om twijfel te zaaien bij potentiële dieven is om zeker 3 of 4 gevoelige productgroepen visueel te beveiligen. Een snelle berekening van de return on investment leert dat diefstal met 75% daalt na het invoeren van een performant systeem.

Checkpoint
Een klassieke oplossing van Checkpoint is in een halve dag geïnstalleerd

Zelfklevende beveiligingslabels

Basic labels zijn een goedkope, onmiddellijke oplossing. De stickers ter grootte van een postzegel kosten 1–2 cent en zijn geschikt voor een scala aan producten, behalve metaalhoudende artikels. Labels in een opvallende kleur, waar bijvoorbeeld "security protected" op staat, hebben een afschrikkend effect. Antidiefstallabels worden eenvoudig aangebracht aan de bron bij de fabricage, in het distributiecentrum of ter plaatse in de winkel. Ze dienen na de verkoop gedeactiveerd te worden aan de kassa.

Hard tags

Een betere manier om bepaalde producten te beveiligen is met hard tags met magneet- of mechanische sluiting. Deze tags worden steeds steviger en moeilijker te verwijderen. Het alarm is niet afzetbaar. Er zijn diverse soorten, waaronder tags geschikt voor textiel; dranken krijgen een speciale flesbeveiliging die consumptie ter plaatse verhindert. Grotere verpakkingen, zoals dozen voor telefoons en computeraccessoires, worden beveiligd met wraps of spiders.

Checkpoint
Spiders zijn aangewezen voor grotere verpakkingen (Checkpoint)
Acurity
Een visueel alarm heeft een sterk ontradend effect (Acurity)

Bij labels en hard tags is er keuze tussen simpele oplossingen met 1 alarm. Andere types geven een tweede signaal wanneer de labels worden doorgeknipt bijvoorbeeld. Voor dure producten is er een alarm met 3 fasen. Er zit een intern element binnenin de verpakking dat wordt geactiveerd zodra iemand ermee door de detectiepoort loopt. Het geluid weerklinkt minutenlang non-stop. Dit geeft omstaanders de gelegenheid in te grijpen, maar veelal laten dieven het gestolen goed gewoon vallen. In de wereld van artikelbeveiliging zijn er 2 technologieën performant: RF en AM. RF is de technologie van de toekomst, onder andere door de wereldwijde uitrol van RFID-detectiesystemen, -labels en -hardtags die in één beweging ook instaan voor een optimaal voorraadbeheer.

 

Resatec
Labels zijn de eenvoudigste antidiefstaloplossing (Resatec)

Bijhorende detectiepoorten

Bij een systeem met labels en tags zijn detectiepoortjes noodzakelijk. Er zijn allerhande modellen, afhankelijk van de breedte. Bij smalle deuren worden panelen opgehangen aan de muur. Ook voor schuifdeuren zijn er oplossingen. Bij bestaande winkelpanden wordt de poort in de grond bevestigd met bouten. De installateurs slijpen een sleuf van max. 1 pink breed voor de elektriciteitskabel. Er bestaan ook krachtige systemen op bluetooth die gewoon in het stopcontact gaan. Van belang is telkens de materiaalkeuze. Een frame uit aluminium is sterker en gaat langer mee dan eentje uit plastic of kunststof. Ook de kwaliteit van het systeem is cruciaal. Een Europese antidiefstalantenne kent een veel langere levensduur dan één uit het Verre Oosten. Duurzame opties gaan wel 20 jaar mee. De werking is performanter, met minder kans op het niet detecteren van een beveiliging. Soms bekleden personen met slechte bedoelingen tassen of jassen met aluminiumfolie. Dankzij de technische evoluties zijn er nu systemen met een module die metalen detecteert. Een pager of beeper waarschuwt de winkelier om deze shoppers extra in de gaten te houden.

EXTRA MAATREGELEN

Kastsloten

Producten die moeilijk te beveiligen zijn met labels of tags worden het best in afgesloten kasten geplaatst: dure pennen of sigaren, luxeartikelen … Probleem is om snel de juiste sleutel te vinden wanneer de kast open moet. Tegenwoordig zijn er slimme sloten met IR-code (infrarood) die enkel openen met een IR-sleutel met een unieke code. Alle bestaande kasten kunnen uitgerust worden met zulke sloten. Ze werken zonder batterij of bekabeling. Bij diefstal gaat de sleutel na 12 of 24 uur in slaapmodus en wordt hij onbruikbaar voor dieven.

Resatec
Smart locks zijn enkel te openen met een specifieke infraroodcode (Resatec)

Camera's

Vaste camera's zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals minidomes of buiscamera's. Hang ze op aan de ingang voor sterke identificatie, en in combinatie met een confrontatiemonitor creëren ze een afschrikeffect. Verder worden ze geplaatst aan de kassa, verspreid over de winkelruimte en aan de toegang tot de stock. Ze nemen op in 4K-kwaliteit. Ook 's nachts is er opname in infrarood of via starlighttechnologie waardoor kleur terug zichtbaar wordt. De beelden worden ter plaatse of op afstand bekeken op pc, tablet of smartphone. Verder zijn de camera's dusdanig slim geworden dat ze ook brand of rook detecteren.

Resatec
Camera's doen iemand met slechte bedoelingen twee keer nadenken (Resatec)
REsatec
De opgenomen camerabeelden komen van pas om de dief of de vandaal te identificeren (Resatec)

Een standaard antidiefstalsysteem is er al vanaf € 1.500; de investering wordt meestal terugverdiend na 2 jaar

Artificiële intelligentie

Camerabeveiliging evolueert: de nieuwere modellen zijn uitgerust met AI waarmee ze personen en voertuigen herkennen en opslaan in de database. De zaakvoerder detecteert sneller verdachte handelingen. Dit gaat van het verbergen van een artikel in kleding of rugzak, tot het consumeren van een product in de winkel. De camera stuurt dan een melding naar uw smartphone met hierop het onbetwistbare beeld. U grijpt direct in en confronteert de betrokken persoon met de beelden in uw hand. Enkele tankstations in België zijn al uitgerust met dit revolutionaire systeem.

PRIJSKAARTJE

De prijs van een installatie hangt af van de benodigde hard- en software. Een standaard antidiefstalsysteem is er al vanaf € 1.500 en loopt op tot € 10.000 à € 15.000 bij panden met verschillende uitgangen. De investering wordt meestal terugverdiend na 2 jaar. Bij sommige aanbieders is huren ook mogelijk. Dat is bijvoorbeeld interessant voor wie een winkelpand leaset voor 3–5 jaar.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Kiosk 

Kiosk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.