Blijf in regel bij sportweddenschappen

sportbetting sportweddenschappen kansspelcommissie
U als dagbladhandelaar valt onder vergunning F2 buiten klasse IV

Sportweddenschappen brengen diversiteit in de producten die in de dagbladhandel worden aangeboden. Ze maken het mogelijk een groter publiek te bereiken en vergroten uw inkomsten. De Kansspelcommissie (KSC) is de enige instantie bevoegd om de markt te controleren. Ze reikt vergunningen uit, voert controles uit, controleert indien nodig uw boekhouding en legt sancties op. Wat zijn de regels waar u zich moet aan houden? We zetten ze op een rijtje. 

De aanbieders

De inrichters die instaan voor de organisatie van de weddenschappen (Ladbrokes, Starcasino, Stanleybet, Nationale Loterij, Ardent Betting, Circus Betting, Bet 90, Euro Tiercé, Napoleon Games, Unibet, Betting Service, betFIRST …) beschikken over een vergunning klasse F1. De volledige lijst van alle actieve vergunningen (F1) staat op de website van de Kansspelcommissie. De vergunning is geldig voor 9 jaar. Het aantal vergunningen is in België beperkt tot maximum 34. De inrichters van de weddenschappen op paardenwedrennen moeten beschikken over een vergunning klasse F1P, die de Kansspelcommissie enkel kan toekennen aan een vergunninghouder klasse F1. Bied je nog geen sportweddenschappen aan, maar wil je er toch aan beginnen, check dan eerst even deze lijst.

De aannemers

Een vergunning F2 is vereist voor wedkantoren en krantenwinkels.

Wedkantoren

Wedkantoren (klasse IV) zijn plaatsen uitsluitend bestemd voor het aannemen van weddenschappen. De kansspelinrichtingen klasse IV zijn vast of mobiel. Kansspelen over virtuele sportevenementen zijn automatische kansspelen die enkel zijn toegelaten in de vaste wedkantoren. Sinds juni 2019 is het niet meer mogelijk online op legale goksites te wedden op fictieve (sport)wedstrijden. Het maximum aantal vaste kansspelinrichtingen klasse IV is in ons land beperkt tot 600. De kansspelinrichting mag niet gevestigd worden in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, tenzij de gemeente dit toch toestaat. Kanspelinrichtingen klasse IV dienen op minimum 1 km van elkaar te liggen.

Beginnen met sportbetting? Check dan zeker de lijst met actieve vergunningen

Dagbladhandels

Bij dagbladhandelaars zijn uitsluitend sportweddenschappen en onderlinge weddenschappen op paardenwedrennen toegelaten. De weddenschappen gebeuren via een zelfbedieningsterminal. U valt onder vergunning F2 buiten klasse IV.

Sportbetting sportweddenschappen Kansspelcommissie
De inrichters van de weddenschappen op paardenwedrennen moeten beschikken over een vergunning klasse F1P

5 regels waaraan u zich moet houden

1. Maximum 200 euro per dag

Dat is het maximale bedrag dat een speler mag inzetten. Dit wordt op diverse manieren gecontroleerd. Bij Stanleybet zijn de machines zodanig geconfigureerd zodat de maximale inzet niet wordt overschreden. Met het nieuwe systeem van de Nationale Loterij, dat binnenkort in de verkooppunten zal worden uitgerold, zal nu ook gebruik worden gemaakt van een speelterminal voor sportweddenschappen. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat het bijhouden van de gespeelde weddenschappen voor u makkelijker zal zijn. Er moet niet langer achteraf gecontroleerd worden. De speler die een weddenschap wenst te plaatsen op de terminal zal zich moeten melden aan de toonbank en ontvangt dan een Scooore Pass. Daarmee kan de uitbater nagaan of de klant minstens 18 jaar is. Na ontvangst van de pas kan hij geld in de speelterminal stoppen. Wanneer de speler dat doet zonder de pas vooraf in te scannen, dan zal het toestel het geld niet aanvaarden. Ten slotte wordt met deze pas ook de limiet van 200 euro per speler per dag beheerd. Voor u als uitbater geldt maximum 1 Scooore Pass per klant per dag.

2. De aanwezigheid van tv-schermen

Of andere audiovisuele dragers die de weddenschappen promoten of de sportevenementen tonen waarop deze betrekking hebben, is verboden. Het is bijvoorbeeld verboden om een voetbal-, tennis-, basketbal- of zelfs wielerwedstrijd uit te zenden. De noteringen mogen wel worden getoond. De jongste terminals van Stanleybet hebben een vernieuwende abstracte, visuele en dynamische representatie van een match, waardoor je live een match kan volgen, zonder dat de match zelf getoond moet worden.

weddenschappen sportbetting
Het is verboden om wedstrijden uit te zenden in uw zaak

3. De vergunning is 3 jaar geldig

Opgelet, ze wordt pas verleend als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. De aanbieders dienen van hun kant de nodige transparantie te verschaffen over software, hardware, met verplichtingen rond toegang voor de kansspelcommissie tot servers …

4. maximaal toegestane omzet

De maximaal toegestane omzet is 49% van de totale omzet van de winkel. De oppervlakte binnen en buiten uw winkel waar reclame mag gemaakt worden, is ook gelimiteerd. Maximum een derde van de totale oppervlakte en maximum een vijfde van de totale publiciteit mag aan weddenschappen worden besteed. Indien toch het vermoeden bestaat dat de aanneming van weddenschappen geen nevenactiviteit betreft, zal worden overgegaan tot nazicht van de boekhouding.

5. Verplichte informatiesessie

U moet ook een informatiesessie volgen die de Kansspelcommissie online organiseert. De informatiesessie is gericht op de bescherming van de speler en de naleving van de toepasselijke regels.

Sportbetting Magic Betting
De oppervlakte waar reclame mag gemaakt worden, is gelimiteerd

Verdoken krantenwinkels

Er zijn momenteel circa 1.700 F2-licenties voor dagbladhandels, 1.100 meer dan voor wedkantoren. Door dit onderscheid is wel het fenomeen van schijndagbladhandels ontstaan, verdoken gokkantoren eigenlijk. Op die manier kunnen ze de vaak veel strengere wetgeving die geldt voor wedkantoren op een handige manier omzeilen. Net daar knelt het schoentje bij de vergunningen voor dagbladwinkels: er staat letterlijk geen limiet op. Voor wedkantoren bestaat zo’n bovengrens dus wel. Via een uitdoofbeleid moet dat worden gehaald. Volgens het jongste jaarverslag van de Kansspelcommissie waren er op 31 december 2019 626 wedkantoren.

Al langer plaag

Dat soort regels geldt niet voor de dagbladwinkels, waar ook mensen die zijn uitgesloten van gokken nog terecht kunnen. In combinatie met de afwezigheid van een limiet maakt dat de vergunningen voor weddenschappen in die winkels zeer interessant. Het is een evolutie die ook Perstablo niet graag ziet. Voor veel dagbladhandelaars zijn de wedautomaten de redding geweest, maar ze leiden tot uitwassen zoals aanbieders die pseudo-dagbladwinkels oprichten. Ze huren een pand en leggen een paar kranten en rookwaren in de toog en installeren een frigo met frisdrank om het als krantenwinkel te kunnen registreren. Maar in werkelijkheid draait de zaak om de wedtoestellen. Er zijn te weinig krantenwinkels om te voldoen aan de vraag van operatoren voor de plaatsing van die toestellen, dus creëren ze zelf hun markt. Om de vergunning te krijgen, sturen ze een foto van de hoek met de kranten en rookwaren naar de Kansspelcommissie. Die komt toch nauwelijks ter plaatse om te controleren of het klopt, klinkt het. Die valse krantenwinkels zijn al lang een plaag. In 2015 waarschuwde de Kansspelcommissie er voor op een studiedag, maar dat heeft de aanwezigheid ervan niet gestuit. Er wordt wel degelijk op gecontroleerd, ook door lokale politie. Maar de capaciteit van de eigen controleurs kan altijd beter, klinkt het bij de Kansspelcommissie.

Met dank aan de Kansspelcommissie, betFIRST, Magic Betting, de Nationale Loterij & Stanleybet

Meer weten over

KANSSPELEN

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Kiosk 

Kiosk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.