BIED MEERDERE BETAALOPTIES AAN

Record elektronische betalingen sneuvelt jaar na jaar

betaalsystemen

Jaar na jaar sneuvelt het recordaantal elektronische betalingen in ons land. Ook kleine bedragen betalen we meer en meer zonder cash. Voor u als handelaar is het dus belangrijk om ook elektronische betaalopties aan te bieden. Zoals uiteraard de betaalterminal, het best een toonbankmodel. Via nagenoeg alle nieuwe terminals betalen uw klanten ook contactloos, met de bankkaart of smartphone. Met die laatste vallen ook rekeningen te vereffenen door een QR-code te scannen. En voor uw klanten die liever contant betalen, kan een cashteruggavesysteem interessant zijn.

LESS CASH OF CASHLESS?

Het aandeel van kleine bedragen blijft groeien. De Belgen betaalden nooit eerder zo vaak met hun bankkaart voor beperkte sommen als in 2017. Betalingen onder de 10 euro maken ondertussen 25% uit van alle elektronische betalingen.
Dergelijke cijfers maken nogmaals duidelijk: als verkoper biedt u het best ook elektronische betaalopties aan.

BETAALTERMINALS

betaalsystemen

Vele handelaren gebruiken nog een oude betaalterminal, die eind 2018 niet meer voldoet aan de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI-DSS). Deze norm stelt een reeks veiligheidsvereisten, die misbruiken met kredietkaartgegevens moeten voorkomen. U staat dus mogelijk voor de aankoop of huur van een nieuw toestel.
Alle betaalterminals op de markt zijn daarbij voor u relevant. Ze aanvaarden alle Belgische en internationale betaal- en kredietkaarten, net als mogelijk maaltijdcheques, ecocheques en cadeaukaarten. Eventueel kunnen ze ook getrouwheidskaarten aan, en kunnen ze promoacties bekendmaken op een kleurenscherm.

Meest aangewezen: toonbankmodel

Deze betaalterminals staan vaak op een draaibare voet, zo kunt u als handelaar makkelijk het bedrag intoetsen en de terminal vervolgens naar uw klant draaien. Het toestel bevat ook een printer.
Uitgebreidere modellen bieden apart een handelaarsmodule met een printer en daarnaast een kaartlezer met pinpad voor de klant. Mogelijk is de installatie aan te sluiten op de kassa, wat interessant is voor wie veel betalingen verwerkt. De connectie met de kassa kan ook gemaakt worden via een aparte pinpad.

Betaalwijze on the spot kiezen

Een belangrijke evolutie in de betaalterminals is volgens een fabrikant van kassa's dat consumenten steeds meer ter plaatse willen beslissen hoe ze betalen. Hij en een conculega bieden hiervoor geïntegreerde systemen die alle betaalopties vervatten.

CONTACTLOOS BETALEN

betaalsystemen

Contactloos betalen is zeer eenvoudig. Uw klant houdt een geschikte bankkaart of Android smartphone dicht bij de betaalterminal. Deze maakt een verbinding met het magnetische veld rond het toestel, waarna er gegevens uitgewisseld worden en de betaling plaatsvindt. Zodra die geregistreerd is, weerklinkt een geluidstoon die de betaling bevestigt.
Kleine bedragen betaalt uw klant zonder pincode. Voor sommen groter dan 25 euro (de norm, kan afwijken) moet hij wel de geheime code of een wachtwoord ingeven. Indien hij met zijn smartphone betaalt, geeft hij zijn pincode op dat toestel in en niet langer op de terminal.

Wat nodig om contactloos te betalen?

Bijna alle nieuwe betaalterminals bevatten hiervoor de nodige NFC-technologie. Contactloos betalen kan via vele nieuwe bankkaarten of Android smartphones met NFC, waarop de Bancontact app, de Belfius app of Android Pay geïnstalleerd zijn.

Wat met de beveiliging?

Soms leeft nog de perceptie dat contactloos betalen niet veilig is, zeker wanneer de geheime code niet vereist is. Maar onder de motorkap werken meerdere mechanismen, die contactloos betalen even veilig maken als een 'klassieke betaling' met de kaart. Zo zijn de uitgewisselde data versleuteld met een unieke code.

Hoe evolueert de markt?

In Nederland wordt er al in meer dan de helft van de kaartbetalingen contactloos betaald, in Frankrijk vindt meer dan 20% van de betalingen onder 20 euro zo plaats. België hinkt nog wat achterop, maar haalt zijn achterstand snel in.
De betaaloptie is alleszins veelvuldig aanwezig, bij meer dan 80% van de Belgische handelaars. Tegelijk is het potentieel groot: in een op de twee gevallen wordt er in België minder dan 25 euro betaald, iets waarvoor contactloos vereffenen de meest gebruiksvriendelijke optie is.

MOBIEL BETALEN

betaalsystemen

Daarjuist hadden we het al over contactloos betalen via de smartphone. Daarnaast kan uw klant ook mobiel betalen door met een app de QR-code te scannen die op een betaalterminal of in een webshop verschijnt. Interessant is dat dit een zeer toegankelijke betaalwijze is: ze is mogelijk op elke smartphone, Android én iOS.


Groeiend succes

Meerdere spelers hebben hiervoor dan ook een app op de markt gebracht, zoals Payconiq en Bancontact. Heel wat banken integreren de applicatie van Bancontact ook in hun eigen bankapp. Hoewel ook mobiel betalen in ons land nog in de kinderschoenen staat, groeit het aantal transacties. Bancontact registreerde er 13,5 miljoen in 2017, een verviervoudiging ten opzichte van het jaar ervoor.

CASHTERUGGAVESYSTEMEN

betaalsystemen

Heel veel klanten betalen nog liever met cash. Dan kan een cashteruggavesysteem interessant zijn. Daarin steekt een klant zelf zijn contant geld. Mogelijke opties zijn onder meer: snel en accuraat wisselgeld geven, het activeren van nieuwe bankbiljetten en het afronden op vijf eurocent. Een belangrijke troef is uiteraard tijdwinst: uw medewerkers hoeven geen cashbetalingen meer te regelen en kunnen zich dus meer over de klant zelf ontfermen. Noch moet uw personeel de kassa tellen. De inhoud daarvan klopt altijd.

Op maat uitgevoerd

Een fabrikant maakt cashteruggavesystemen mogelijk op maat, waarbij een klant, indien gewenst, ook met een bankkaart, de smartphone enzovoort kan betalen. Een geïntegreerde systeem dus, waarvan eerder sprake. De behuizing is daarbij afgestemd op uw wensen als handelaar. Ofwel wordt het toestel ingebouwd in het afrekenmeubel, ofwel staat het los.

Compacte uitvoering

Dit type toestel is ontwikkeld voor omgevingen waarbij er per kassa ongeveer 150 cashbetalingen per dag plaatsvinden. Het neemt weinig plaats in en valt dus makkelijk te gebruiken in een afrekenmeubel, terwijl het toch nagenoeg alle functies van de andere, grotere uitvoeringen biedt.

Uitgebreidere versie

Hierbij gaat om een modulair systeem, dat dus in heel wat omgevingen in te zetten valt. Volgens de fabrikant is het klaar voor veelvuldig gebruik, dankzij de ergonomie en de technische stabiliteit. Ook interessant: het toestel kan alle voorradige biljetten teruggeven, zonder beperking in grootte of bedrag.

Als standalonebetaalpunt

Wilt u ergens een cashteruggavetoestel inzetten in uw afwezigheid? Dan vindt u ook een heavydutymodel. U bevestigt er eventueel een 'rugzakje' aan, dat bij intensief gebruik het peil van de biljetten in de recyclagecassettes controleert en optimaliseert.

Backofficemachines

Deze gebruikt u in combinatie met een frontendmachine. Dankzij de bijbehorende beheerapplicatie en een cashcollector (bv. een geldtransporteur) kunt u zo de hele geldstroom, van de klant tot de bankrekening, controleren, optimaliseren en sluiten.

Opkomst van autonome betaalterminals

Autonome betaalterminals zitten volgens alvast één speler in de lift. Hij heeft het dan over modellen waarbij er vereffend wordt met de bankkaart. Indien het juist ingezet wordt, vermindert u ermee de wachtrijen in uw winkel tijdens piekmomenten. Uw klanten kunnen bv. online bestellen, hun producten bij u afhalen en aan de automaat betalen.
Ongetwijfeld de voorbode van nog veel meer elektronische betalingen?

GROTER FISCAAL VOORDEEL INDIEN U KIEST VOOR EEN NIEUWE BETAALTERMINAL

Eenmanszaken en (kleine) vennootschappen genieten voortaan een groter fiscaal voordeel indien ze investeren in een nieuwe betaalterminal. De federale regering wil zo het elektronisch betalen verder aanmoedigen. Bancontact publiceerde hierover een brochure, samen met minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon. Download ze gratis via www.bancontact.com/nl/fiscale-stimulans.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Kiosk 

Kiosk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.