naar top
Menu
Logo Print

BELEGDE BROODJES ZIJN VOLOP IN EVOLUTIE

TOENEMENDE AANDACHT VOOR GEZONDHEID, DUURZAAMHEID EN VERRASSENDE SMAKEN

Evolutie Belegde broodjes

Belegde broodjes worden in hoofdzaak nog vaak aanzien als een snelle hap om de grootste honger even te stillen. Maar in tegenstelling tot vroeger verkiest de hedendaagse klant ook afwisseling, naast de traditionele martino, smos, broodje kaas of hesp enz. En daar mogen best wat originelere, meer gedurfde en exotische smaken tussen zitten. Terwijl de ingrediënten en het broodje zelf bij voorkeur zo volwaardig en zo gezond mogelijk dienen te zijn.

(MEER)GRANEN

Het witte belegde broodje blijft de standaard omdat het heel toegankelijk is voor een breed publiek. Maar door de trend naar een gezondere, meer duurzame levenswijze raakt ook het meergranenbroodje alsmaar meer ingeburgerd. Voornamelijk wanneer de gebruikte granen ook boven op het broodje zichtbaar zijn en het geheel dus een authentieke uitstraling heeft, valt het erg in de smaak. Granen als spelt, boekweit, rogge, soja … maken precies het onderscheid voor de consument om te opteren voor een meergranenbroodje (denkend aan zijn/haar gezondheid) i.p.v. voor een regulier bruin broodje.

EETMOMENTEN

Evolutie Belegde broodjes

Ook de traditionele eetmomenten maken al sinds geruime tijd een evolutie door naar meerdere snackgelegenheden per dag. Het zo goed ingeburgerde ontbijt, middag- en avondmaal, waarbij alle gezinsleden rond de eettafel bijeenzaten, ruimde eveneens plaats voor meer individuele eetmomenten. Dit vereist dan ook andere variëteiten van broodjes die men op diverse momenten van de dag kan verbruiken. Op het eettijdstip waarop de consument een belegd broodje wenst, kan men inspelen met zoet (ontbijt) of hartig (middag) beleg. De bagel, bijvoorbeeld, leent zich daar heel goed toe, want hij laat zich beleggen met allerlei lekkers, zowel hartig als zoet. De bagel is met andere woorden inzetbaar als ontbijt-, maar ook als lunchbroodje. Een andere zoete en originele mogelijkheid is een klein pitabroodje, gevuld met aardbei en lemon curd.

BELEVING

De moderne consument wenst niet langer een snelle hap, maar wel een beleving. Daarom gaat er steeds meer aandacht naar vrij kleine broodjes waarmee vele variaties mogelijk zijn. En dit stuk beleving moet ook duidelijk gecommuniceerd worden naar de consument.

Ambachtelijk

Onder andere rustieke en desembroden, puur, rustiek, homemade, steenovengebakken, duurzaam geteelde ingrediënten … In dit segment is slow baking belangrijk, met aandacht voor het produceren van kwaliteit.

Geen toevoegingen

Terug naar de roots en een gezonde levensstijl betekenen bovendien dat conserveermiddelen, toevoegingen, kleur- en smaakstoffen, E-nummers … uit den boze zijn.

Vinaigrettes

We zien ook dat het gebruik van vinaigrettes in plaats van sauzen bij belegde broodjes aan een opmars toe is. Dit brengt niet alleen een andere smaaksensatie teweeg, maar zorgt ook voor een andere textuur.

KLEINE PORTIES

Evolutie Belegde broodjes

De toename van eetmomenten versterkt de behoefte aan kleinere broodjes met een toenemende variatie van beleg. Gemiddeld genomen, varieert het effectieve broodgewicht tussen 100 g en 165 g. Dit varieert naargelang van wat de slager in kwestie verkiest, en is ook vaak streekgebonden of gerelateerd met de hoeveelheid beleg die er gebruikt wordt. Zo zijn sandwiches van slechts 50 g ook 'in'. Een bijkomend voordeel van kleinere broodjes is dat de consument gemakkelijker geneigd is om meerdere porties aan te schaffen én daarbij verschillende variëteiten van beleg aan bod laat komen.

SMAAKEVOLUTIE

Iedere producent probeert in te spelen op de ontwikkelingen van de markt en ook hierin de speler te zijn die de innovaties brengt. Wat de vormen en maten betreft, zijn er hier oneindig veel mogelijkheden, al naargelang de productiemogelijkheden dit toelaten. De klassieke boterham is terug van weggeweest. Zaken die dikke broodsneden gebruiken als drager voor beleg, zijn geen uitzondering meer. Croissants worden in toenemende mate van beleg voorzien, en idealiter meergranencroissants. Deze trend is tot bij ons overgewaaid vanuit het buitenland. De hedendaagse consument is bewust op zoek naar nieuwe smaken en broodsamenstellingen. Invloeden uit andere landen zijn daarbij van belang. Niet alleen vanwege de steeds toenemende multiculturaliteit van de maatschappij, maar omdat er meer wereldwijd gereisd wordt, ontdekken we ook de broodsoorten in andere contreien. Die willen we ook in onze thuisomgeving wel eens degusteren. Zo onderkennen we de broodproducten van Italië (panini, ciabatta, piadina, focaccia enz.), Zweden (polar), India (naan), Mexico (tortilla's) … Ook stellen we een toenemende vraag naar broodrecepten uit het Midden-Oosten vast; pita en laffa, broden die gevuld en gerold kunnen worden, met hun eigen, expliciete smaken, zoals za'atar, getopt of in het deeg verwerkt.

GEZOND EN KWALITEITSVOL

Evolutie Belegde broodjes

De zuiderse broodspecialiteiten worden gekenmerkt door de keuze voor kwaliteitsvolle ingrediënten zoals bloem, zout, gist en uiteraard ook olijfolie; pure ingrediënten die een extra dimensie geven aan de traditionele smaak van een belegd broodje, zowel gegrild als voorgesneden. Ook de flaguette laat de consument genieten van een zuiders getint belegd broodje. De flaguette is namelijk een rond, zacht broodje, eveneens met olijfolie. De mogelijkheid bestaat om dit broodje krokant te maken door het enkele minuten te toasten. Met de meergranenvariant wordt er ook tegemoetgekomen aan de vraag naar gezonde ingrediënten. De bagnat, een mediterraans broodje met Zuid-Franse roots, mag zich over een toenemende belangstelling verheugen. Heel geschikt voor koud beleg, maar tevens prima om te grillen. Naast een witte en een bruine variant is er ook een erg gesmaakte multigranenvariant op de markt. Dun brooddeeg wordt steeds populairder en wordt gebruikt als alternatief voor het klassieke broodje. Je kunt ze koud of warm eten, opgevuld, belegd …

ALLERGENEN/VOEDSELINTOLERANTIES

Het is uiteraard interessant om producten aan te bieden voor mensen met intoleranties, maar het totale volume van deze producten in de markt blijft wel eerder beperkt.

Wat specifiek de allergenen betreft, noteert de sector een enorme toename in de vraag naar glutenvrij brood. Men dient echter te beseffen dat bepaalde broodsoorten onmogelijk zonder gluten geproduceerd kunnen worden omdat zij anders hun functie verliezen. Zo kan bijvoorbeeld een pitabroodje niet zonder tarwe geproduceerd worden, omdat het broodje na het bakproces anders geen 'pocket' heeft en het bijgevolg niet gevuld kan worden.

DOELGROEP

Met een specifiek belegd broodje kan men heel gericht een bepaalde doelgroep aanspreken. Zo is bijvoorbeeld het 'tijgerbroodje' een favoriet bij kinderen. Daarnaast vinden vooral jonge mensen het heel fijn om samen broodjes te eten en hun mening over de verschillende mogelijkheden en smaken met elkaar te delen.