naar top
Menu
Logo Print

Vragen bij Belgische KB'en over online gokken

Nieuwe wet verwacht: najaar 2018
magazine

Jongeren vinden steeds sneller de weg naar gokken. Leuvense onderzoekers stelden vast dat krasbiljetten al op de lagere school zijn ingeburgerd. Steeds meer jongeren op de middelbare school beginnen ook al voor de wettelijk minimumleeftijd van 21 jaar met slots, roulette en blackjack.
Nog altijd geldt de krantenwinkel, waar kras- en lottobiljetten net als weddenschappen vlot over de toonbank gaan, als antichambre van de speelhal of het casino. Toch kan er dankzij smartphones en apps tegenwoordig overal gegokt worden. Ook online gokken is met andere woorden aan een heuse opmars bezig. Legaal, maar voorlopig zonder veel spelregels. Gokken is in Belgiƫ verboden, maar om de menselijke drift in veilige banen te leiden, worden vergunde kansspelen wel toegelaten.
Na zeven jaar zijn er nu Koninklijke Besluiten in de maak die spelregels verbinden aan online gokken. Zo moet gokreclame binnenkort online en op tv, ingeperkt worden. Er komt dus geen verbod op pakweg virtual betting, maar wel op reclame voor online gokken tijdens livesportverslaggeving en rond kinderprogrammas op de tv. Daarnaast is er sprake van een Koninklijk Besluit om de toegang tot online goksites beter te controleren. Naast rijksregisternummers zullen bankgegevens en biometrische data zoals je iris en vingerafdrukken gecheckt kunnen worden. De ontwerpbesluiten daarvoor liggen momenteel bij de Europese Commissie. Het doel is dat de wetgeving in het najaar van 2018 van kracht gaat. Hulpverleners en verslavingsexperten vinden echter dat de goksector de nieuwe regelgeving naar zijn hand heeft gezet, omdat er bijvoorbeeld geen verbod komt op het uitdelen van bonussen bij online weddenschappen.